שאלות על הקנדידה:
על השאלות בנושא הקנדידה עונה דניאלה שפי - נטורופתית ומומחית לאבחון ולטיפול בקנדידה.
איך אני יכול/ה לדעת שהסימפטומים שלי קשורים לקנדידה?
בודאי שאי אפשר לשייך את כל הסימפטומים לזיהום הפטרייתי וכמובן שלא קובעים טיפול המבוסס על חשד או על סמך סימפטומים בלבד. לא כדאי להתחיל טיפול בקנדידה בלי אבחון יסודי ומקצועי - כשמדובר על הבריאות לא כדאי לנחש. היו לי מטופלים שהיו להם סימפטומים קלאסים לקנדידה אבל בסוף הסתבר שזו לא הייתה הבעיה. המשכתי לחפש את הגורם לסימפטומים והתברר שהם סבלו ממחלת הנשיקה, תת פעילות של בלוטת התריס, אלרגיות למזון, מתח וכו'.
למה הרופא שלי לא יודע מה זה קנדידה?
בילתי אפשרי לרופא בתחום מסוים לדעת על כל החידושים בכל התחומים. ההתייחסות לקנדידה השתנתה בשנים האחרונות וסביר להניח שהוא עדיין מחזיק באסכולה הישנה. מה אומרת הרפואה הקונבנציונלית?
מהם אחוזי ההצלחה בטיפול בקנדידה?
מבין אלו שמתמידים בטיפול יש בין 80% ל90% הצלחה ורוב המטופלים באמת מתמידים. מדובר גם על מקרים כרונים שבהם המטופלים סובלים שנים רבות מסימפטומים. המטופלים שמגיעים לטיפול בדר"כ יודעים לקראת מה הם הולכים ומוכנים לעמוד במשימה.
הרופא שלי אומר שלכולם יש קנדידה אז למה צריך לעשות בכל זאת לאבחן?
להגיד שזיהום פטרייתי זה משהו נורמלי זה בודאי לא נכון. יותר נכון להגיד שאחוז לא מבוטל מהאוכלוסיה סובלים מריבוי פטריות שמר בגוף. גם זה לא הופך את התופעה המדאיגה למשהו נורמלי. בגרמניה סובלים באופן רישמי עפ"י משרד הבריאות 20 מיליון אנשים מזיהום פטרייתי ושם לא חושבים שזה נורמלי.
עפ"י מדגם שפרסמנו לראשונה בשנת 2002 בכנס המיקרוביולוגים הישראלי שנערך באוניברסיטת ירושלים על כ-600 מטופלים, אצל שליש מהנבדקים התקבלה תוצאה שלילית ולא נמצא זיהום פטרייתי. אצל שליש נוסף הייתה רמת זיהום חלשה עד בינונית ואצל שליש רמת הזיהום הייתה גבוהה. חשוב לציין שהמדגם נעשה על מטופלים שמלכתחילה היו חשודים כסובלים מקנדידה כך שלא ניתן להקיש מזה על אחוז הסובלים מקנדידה באוכלוסיה הרגילה.
למה לא טוב לשתות מים מהברז בזמן הטיפול?
הסיבה להוספת הכלור למי השתייה היא על מנת לחטא ולהשמיד חיידקים במים שעלולים לגרום לזיהומים. יש שני סוגי כלור במים. סוג אחד מתאדה בהרתחה והסוג השני נשאר. השפעת הכלור להשמדת חיידקים ממשיכה גם בגוף שלנו ועלולה לפגוע בפלורה של החיידקים החיוניים שנמצאים בריריות לאורך כל מערכת העיכול. השמדת החיידקים החיוניים מעודדת את צמיחת הקנדידה ולכן מפריעה לטיפול. במים מינרלים לא אמור להיות כלור.
למה לא טוב לאכול מוצרי חלב בזמן הטיפול?
הפטריה "דבוקה" בין הקפלים במעיים ואחד מהקשיים הוא להוציא אותה משם. מוצרי חלב מכילים חלבון הנקרא קזאין, חומר דביק ביותר. עד כדי כך שבנגריות משתמשים בחומר הזה כדי לשפר את השפעת הדבק. החומר עלול לגרום לפטרייה להצמד עוד יותר לדפנות על המעיים וע"י כך להפריע לטיפול. ניתן לצרוך מעט מוצרי חלב מעיזים שבהם כמות הקזאין היא נמוכה.
איך יכול להיות שפטריה אחת גורמת לכל כך הרבה סימפטומים?
הפטריות מייצרות טוקסינים כמו אלכוהול, CO2, אתנול, חומצה טרטרית וכו'. היום ידועים ונחקרים מעל 100 סוגים של קנדיטוקסינים (רעלנים) שהימצאותם בגוף האדם הרסנית ביותר. טוקסינים אלה מאוד רעילים ויכולים להשפיע על כל מערכות הגוף כגון מערכת העור, העצבים, עיכול, רבייה, מערכת הורמונלית וכו'. זה כבר מסביר למה תרופה אנטי פטרייתית בלבד בלי התייחסות לטוקסינים היא פיתרון חלקי ולא מביא את התוצאות הרצויות. הנזק שגורמת הקנדידה
למה שינוי תזונתי לא מספיק כדי לטפל בקנדידה?
הפטריה היא אחת מהיצורים הכי עמידים בטבע ועם היכולת לשרוד בתנאים קשים ביותר. אם מורידים את כמות הסוכר בתזונה אז היא לא תסתפק בחיפוש במעיים בלבד ויכולה לפתח קורים ובעזרתם לחדור את המעיים ולהכנס לתוך הרקמות העמוקות ואז יותר קשה לטפל בה. המצב הזה יותר מסוכן ואפשר למנוע אותו דרך לקיחת תרופות אנטי פטרייתיות יחד עם הדיאטה.
למה טיפול תרופתי לא מספיק כדי לטפל בקנדידה?
טיפול תרופתי ללא דיאטה במקרה הטוב מחליש את הקנדידה אבל לא משמיד אותה כי היא מסוגלת להשתכפל בתוך 10 דקות אם יהיה לה מספיק סוכר כמו: קמח לבן, סוכר לבן, פירות, עוגות, פסטות, מאפים, מיצים וכו'. טיפול תרופתי בלבד לא מטפל בשורש של הזיהום, לא משקם את פלורת המעיים ולא מסלק רעלנים - כל אלו קריטים להצלחת הטיפול.
האם אפשר לטפל בתינוקות ובילדים?
בפירוש כן. לתינוקות ולילדים יש את היכולת להבריא מהר והטיפול בקנדידה אצל הילדים הוא די פשוט. ילדים וקנדידה
יש לי הרבה דלקות וכאבים בגרון, אפילו נקודות לבנות, אבל המשטח תמיד מראה שאין חיידקים והאנטיביוטיקה לא עוזרת. מה זה יכול להיות?
נתקלתי כמה פעמים בתופעה הזו, זה לא נפוץ אבל חשוב לדעת שזה יכול להיות גם קנדידה. ניתן לעשות משטח במעבדה על מנת לודא שאכן מדובר בזיהום פטרייתי ולא חיידקי. המשטח יכול לגלות שהנקודות הלבנות הן מושבות של קנדידה וטיפול מקצועי שמתייחס למקור מתקן מהר מאוד את הבעיה.
אני מרגיש חולה מאוד והבדיקות דם תמיד יוצאות תקינות. הרופא שלי אומר שהכל בראש לי. מה עליי לעשות?
על פי פרופ' נולטינג, נשיא ארגון המיקולוגיה (בגרמניה, אוסטריה ושוויץ), הקנדיטוקסינים מדכאים את היכולת של המערכת החיסונית לייצר נוגדנים וכך הזיהום מתפשט במעי ללא אבחון - בדיקות הדם יוצאות תקינות למרות שיש זיהום פטרייתי. יש סוגים של קנדידה שלא גורמים לעלייה של נוגדנים של מערכת החיסון בכלל. פה צריך דרכים שונות על מנת לאבחן את הסיבה להרגשת החולי.
מה זה קנדיטוקסינים?
קנדיטוקסינים הם תוצרי לווי של הקנדידה. ביכולתם לדכא את ייצור הנוגדנים של המערכת החיסונית. זאת אחת מהסיבות שבדיקות הדם יוצאות תקינות למרות שהמטופל סובל מזיהום פטרייתי עם סימפטומים שהם ההיפך מבריאות.
אני מאוד עייפה וכמעט תמיד אנמית. הרופא הרים ידיים. יש קשר לקנדידה?
עייפות כרונית היא אחת מהסימפטומים הבולטים בהימצאות של קנדידה במערכת העיכול. פטריות שמר זקוקות לברזל בשביל חילוף החומרים שלהן. זיהום כרוני יכול להיות הסיבה לחוסר ברזל כרוני. כמובן שבמקרה הזה עלייה בצריכת הברזל (ע"י צריכת תוספים) היא לא הפיתרון ואפילו יכולה להזיק כי כמות גדולה מדיי של ברזל היא רעילה לגוף. צריך להתייחס לסיבת הזיהום ולא לסימפטומים בלבד של חוסר ברזל. זיהום פטרייתי יכול לגרום גם לירידה של B12. עייפות וקנדידה
מה הקשר בין אנטיביוטיקה להתפרצות של זיהום פטרייתי?
על פני כל הריריות בגוף כמו מעיים, ריאות, פה, אזניים, אף, ושט, נרתיק וכו', נמצא צבא שלם של חיידקים חיוניים שתפקידם לשמור מפני פלישה של וירוסים, פטריות וחיידקים פתוגניים. תפקיד האנטיביוטיקה הוא להשמיד חיידקים מסוכנים (וטוב שכך) אבל אין ביכולת האנטיביוטיקה להבדיל בין טוב לבין רע, והחיידקים הידידותיים מושמדים יחד עם החיידקים הלא רצויים. לעיתים קרובות לגוף אין את היכולת לשקם את עצמו במהירות הנדרשת על מנת לא לקבל זיהומים. התופעה ידועה שלהמון נשים יש פטריה וגינלית לאחר צריכת האנטיביוטיקה. הטעות היא שחושבים שרק שם הפטריה מתגברת אבל למעשה היא יכולה לצמוח כמעט על כל הריריות בגוף. ברוסיה הרופאים הקונבנציונלים תמיד נותנים ביחד עם האנטיביוטיקה גם ניסטטין שהיא תרופה אנטי פטרייתית (גם לגברים).
למה אסור לאכול בוטנים בטיפול ועוד כל מיני מאכלים שבכלל לא מכילים סוכר?
על הקליפה הדקה של הבוטנים נמצאים סוגים שונים של פטריות ועובשים, וצריך למנוע כניסה שלהם אל הגוף. לגבי שאר המזונות, הבעיה היא לא רק הסוכר שבמאכלים אלא גם שמרים, קמח לבן, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, צבעי מאכל - כל התוספות הכימיות שגורמות לחוסר איזון בפלורת המעיים.
האם הקנדידה מדבקת?
כן, הקנדידה יכולה להיות מדבקת כמו כל זיהום אחר אבל לא בהכרח. תלוי ביכולת ההגנה שלך, ובמצב הבריאותי שלך. קנדידה פנימית לא מדבקת, קנדידה חיצונית (פה, לשון, עור, ציפורניים, רגליים, נרתיק) יכולה להיות מדבקת.
יש לי קנדידה אבל כמעט אין לי סימפטומים. האם בכל זאת אני צריכה טיפול?
בעיקרון הטיפול לקנדידה מבוסס על אבחון מקצועי ועל ההימצאות של הסימפטומים, אבל במקרה של הימצאות קנדידה כדאי לטפל גם אם יש מעט סימפטומים. יכול להיות שהמערכת החיסונית שלך עדיין מתגברת על תופעות הזיהום, ולמרות זאת עדיף להפטר ממנו וככה למנוע בעיות בעתיד כי טבע הקנדידה הוא להתרבות. היו לי מטופלים שחשבו כמוך, שאין להם סימפטומים עד שהתברר להם שהם פשוט התרגלו לעצירות הכרונית, למיגרנות, לעייפות, לבטן הנפוחה, לנשירת השיער וכו' ופשוט התעלמו מהם.
למה אני לא יכולה לטפל בעצמי? יש מספיק תרופות ומידע עליהן באינטרנט.
הניסיון מראה שלא כדאי. הטיפול בקנדידה הוא אינדיווידואלי וצריך להיות מותאם למטופל. לעיתים קרובות מאבדים זמן וכסף כי אנחנו לא רואים את עצמנו באוביקטיביות וגם באינטרנט עדיין אין תרופות פלא נגד הקנדידה. הפרסומות מבטיחות פיתרון מהיר וקל אבל לגוף חוקים משלו ורק מי שהולך איתם מצליח.
האם אני יוכל לחזור לאכול רגיל לאחר הטיפול?
השאלה מה זה רגיל? אם ה"רגיל" שלך הביא לך את הקנדידה אז לא כדאי לחזור לזה. יש תזונה שמעוררת התרבות של פטריות. אם התפריט מבוסס על מתוקים, קמח לבן וג'אנק פוד וזו התזונה הרגילה, אז יש לך הרגלים מעוררים מחלות. השאלה האם באמת היית רוצה לחזור לאורח החיים הישן שלך אחרי שעלית על מסלול של בריאות?
אני צריכה אנטיביוטיקה בזמן הטיפול. מה לעשות?
היו לי מטופלים ומטופלות רבים שהצליחו להתגבר על זיהום בדרכי השתן או בגרון עם צמחים אנטיביוטים בלבד. אם אין ברירה וצריך אנטיביוטיקה, אפשר לקבל הדרכה מדויקת מהמטפל על מנת למנוע רגרסיה בטיפול בקנדידה.
רואים שיש לי פטרייה בלשון. האם טיפול מקומי זה מספיק?
כל מזון שאנחנו לועסים עובר דרך הפה, ספוג עם אותה הפטריה למערכת העיכול. יכול להיות שהחומציות בקיבה תשמיד אותה ויכול להיות גם שלא. פטריה בלשון מעוררת חשד חזק שיש גם במעיים.
אחרי כמה זמן טיפול אני ירגיש שיפור?
אחרי שבועיים כבר צריכים להרגיש שיפור, לפחות בכמה מהסימפטומים. צריך להרגיש שהגוף עובר שינויים לטובה. אם אחרי חודש אין שיפור משמעותי, הטיפול פשוט לא מתאים וצריך לעדכן את המטפל.
האם יש תרופת פלא שמטפלת בקנדידה?
לנו אפשר למכור סיפורים, אבל את הגוף אי אפשר לרמות. אין תחליף לאמת. לגוף יש יכולת משלו להבריא בתנאים הנכונים וצריך התייחסות, אבחון, טיפול אינדיבידואלי, ותרופות שמתאימות לצרכים של אותו המטופל. אין קיצורי דרך ואין תרופות פלא. מצטערים...
אני לא מצליחה להתמיד בדיאטה האנטי פטרייתית. זה קשה לי. מה לעשות?
תפקידו של מטפל מנוסה הוא להתאים את הדיאטה למטופל ולא את המטופל לדיאטה. לפעמים מורידים מזון שאין צורך להוריד רק בגלל שיש בו מעט סוכר כמו עגבניות, גזר, סלק, לחם מקמח מלא, אורז מלא ועוד הרבה פחמימות שחשובות לקיום הגוף. התזונה צריכה לאפשר איכות חיים, וגם להיות מאוזנת ואנטי פטרייתית, לכן חשוב לפנות למטפל מוסמך. דיאטת קנדידה היא בסך הכל תזונה נכונה ובריאה. מי שלא מצליח לעמוד בזה סימן שהוא מכור למאכלים מזיקים כמו שוקולד, קולה, מאפים, קטשופ, סוכר וכו' והוא צריך לעבור גמילה מהם לטובתו. תטעמו כמה אפשר להנות בדיאטת קנדידה.
איך לדעת לאיזה מטפל לגשת?
זיהום פטרייתי הוא זיהום רציני והקנדידה הוא תחום שלא כל מטפל לומד עליו כחלק מהלימודים שלו ברפואה טיבעית. טיפול בזיהום פטרייתי זה נושא מאוד נרחב וחייבים התמחות ספציפית בשביל לדעת איך להתמודד איתו. לטיפול בקנדידה יש המון מוקשים ונדרשים ידע, ניסיון, וכלים רבים לטיפול. אם אתם מתלבטים באיזה מטפל לבחור תוכלו ליצור איתנו קשר ולהיות מטופלים אצל דניאלה שפי. בנוסף, נוכל להמליץ לכם על מטפלים מוסמכים לטיפול בקנדידה באזור מגוריכם.
האם אפשר לטפל בקנדידה בזמן הריון או בזמן הנקה?
בהחלט. אפשר לטפל בעזרת תזונה אנטי פטרייתית ובעזרת תוספי מזון המותרים בזמן הריון ובזמן הנקה. למרות שיש צמחי מרפא ותרופות שמותרים בזמן הריון, אני בעיקרון לא נותנת שום צמחי מרפא ותכשירים אנטי פטרייתיים בזמן הריון. אני מנסה להפוך את המצב לפחות נסבל ולאחר הלידה נותנת טיפול מלא.