פורסם באתר "וואלה", מאת דניאלה שפי, 10/5/07
רבים מכם לא יודעים שהם סובלים מעייפות כרונית, בעיות עיכול וקושי לרזות בגלל זיהום במעיים, שנגרם מפטריית הקנדידה
"אני קמה בבוקר גמורה כאילו לא ישנתי", משפט אופייני למי שסובלת מקנדידה (צ' אילוסטרציה: Artoday)
למרות התפתחותה של הרפואה הקונבנציונלית בעשורים האחרונים, כולנו כבר יודעים שאין לה תשובות לכל הבעיות, בייחוד אלו שקשה להגדירן כבעיה רפואית קלאסית. הכוונה היא לכל הנזקים שעלול לגבות מאתנו אורח החיים המודרני: תזונה לא נכונה, מתח, שימוש מרובה ולא הכרחי בתרופות, חוסר בויטמינים ומינרלים, עודף משקל, אלרגיות, רגישויות, זיהום סביבתי, קרינות, חוסר פעילות גופנית, מערכת חיסון חלשה ועוד. במרבית המקרים האלו, הרפואה הקונבנציונלית עומדת אובדת עצות והרפואה המשלימה נכנסת לתמונה. אחת מהבעיות האלו הוא הזיהום הפטרייתי במעיים, שנקרא קנדידה.
מהי הקנדידה?
קנדידה היא פטריית שמר, שעקב זיהום סביבתי והשפעות שונות של החיים המודרניים, יכולה להופיע בחלק גדול של האוכלוסיה בפלורת המעיים. כיום, מוכרים מעל 100 סוגים של קנדידה, שמהם כ-20 עלולים לגרום למחלות שונות. הקנדידה מצביעה על חולשה או הפרעה עמוקה יותר העלולה לפגוע בבריאותנו. כל אדם יכול להתמודד עם כמות קטנה של קנדידה בהתאם למבנה והחוזק האישי שלו, אך הימצאותה בריכוז גבוה יכולה בסופו של דבר להביא למחלות ותופעות שונות.
במצב תקין, הקנדידה לא שייכת לפלורת המעיים כשם שהיא לא שייכת לציפורניים או לנרתיק. התרבות הפטריה במעיים עלולה לגרום לבעיות שונות ובמקרים מסוימים לחדור לדפנות המעי, להיכנס למערכת הלימפה, לנדוד בגוף ולהתיישב באיברים שונים, בהם: הריאות, האוזניים, האף, דרכי השתן, נרתיק האישה ובמקרים מסוימים לפלוש גם לדם.
הפגיעה בדפנות המעיים גורמת גם לכניסה של מזון מעוכל חלקית למערכת הלימפה (תסמונת המעי הדולף), תופעה המחוללת אלרגיות, רגישויות שונות ובעיות אוטואימוניות. מחקרים, כתבות וחוות דעת מקצועיות רבות בנושא הזה, מצד קהילת הרפואה הקונבנציונלית הבינלאומית, מוכיחים שמאחורי מגוון רחב של סימפטומים לא מאובחנים מסתתרת פטרית הקנדידה.
חולשה ועייפות
ישנן סיבות רבות לעייפות כרונית, כמו למשל: תת פעולה של בלוטת התריס, חוסר B12, חוסר ברזל, מחלת הנשיקה, אלרגיה למזון ומתח נפשי.
יש סיבה נוספת, עייפות כרונית וחוסר אנרגיה הם סימפטומים קלאסיים של זיהום פטרייתי במעיים. "אין לי כוח", "אני קמה בבוקר גמורה כאילו לא ישנתי", "אני בקושי מתפקדת", "פעם הייתי פצצת אנרגיה והיום אני בקושי זזה", אלו משפטים ששמעתי ממטופלות שפנו אלי לעזרה. למרות שכל הבדיקות השגרתיות התגלו כתקינות, הן נראות חיוורות עם עיגולים שחורים מתחת לעיניים ומקרינות כבדות וחוסר חיות. במקרים האלו, החשד לזיהום פטרייתי גבוה וההמלצה תהיה לערוך בדיקת קנדידה.
הטיפול בקנדידה שכולל דיאטה אנטי פטרייתית, ניקויים, שיקום פלורת המעיים ותרופות אנטי פטרייתיות הוא הפתרון האמיתי והמוצלח ביותר. לאחר הטיפול, רוב המטופלים לא מוכנים לחזור לאורח החיים הקודם. הם מרגישים שוב מלאי חיות ואנרגיה.
נשים והקנדידה
אצל נשים הקנדידה תופיע בנרתיק. מצב לא מאובחן יכול להמשך לאורך שנים. מעבר לפטריה בנרתיק, יכולות להופיע הבעיות הבאות: בטן נפוחה, בעיות עיכול, עייפות, חולשה, משיכה לדברי מתיקה ומאפה, כאבי ראש, נשירת שיער וחוסר שקט פנימי לא מוגדר לאורך היום. מה הסיבה לכך? ככל הנראה, הזיהום הפטרייתי הוא לא רק בנרתיק, אלא גם ובעיקר במעיים, משום ששורש הבעיה לא אובחן.
הטיפול הסימפטומטי בנרתיק עזר לזמן קצר, אך הבעיה שוב חזרה. המקור לפטריה הוא במעיים וככל השמרים היא "חיה" על סוכרים ופחמימות (זאת הסיבה לכמיהה לדברי מתיקה ומאפה). היא מפרישה קנדי טוקסינים, סוג של רעלנים שמעמיס על הכבד (זאת הסיבה לעייפות עם עיגולים שחורים מתחת לעיניים). טיפול סימפטומטי בנרתיק באמצעות נרות ומשחות בלבד יכול לעזור לפעמים באופן זמני, אבל כל עוד לא שומרים על דיאטה אנטי פטרייתית (ללא סוכר, שמרים וקמח לבן) ולא מטפלים בשיקום פלורת המעיים ותרופה אנטי פטרייתית, אפשר להידבק שוב דרך הרקטום.